Online Randevu
Online Randevu

Pelvik organ prolapsusu (Rahim sarkması) nedir?

- Pelvik organ prolapsusu karın içi organların vajen duvarlarından aşağıya doğru fıtıklaşması – yer değiştirmesidir. Pelvik organ prolapsusu tüm dünyada milyonlarca kadını etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Birçok kadın bu sorunun günlük aktivitelerini, cinsel fonksiyonlarını etkilediğini bildiği ve söylediği halde doktora gelerek şikayetlerini dile getirmemektedir.

- Pelvik organ prolapsusu pelvik taban dediğimiz karın içi organları destekleyen ve taşıyan alt bölge kaslarının etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Bu kaslar çok gevşediğinde karın içi organlar aşağıya doğru yer değiştirir ve vajinadan sarkma meydana gelir. Etkilenen organlara göre biz hekimler bu durumlara farklı isimler veririz:

Mesane (idrar kesesi) sarkması – sistosel

Rektum (kalınbarsak) sarkması – rektosel

Rahim (uterus) sarkması – uterin prolapsus

Kimlerde görülür ve risk faktörleri nelerdir?

Çok sayıda, zor doğum yapmış olanlar,

İri bebek doğurmak,

Sürekli öksürmek- ağır kaldırmak – kronik kabızlık,

Şişmanlık,

İlerlemiş yaş.

Pelvik organ prolapsusu (Rahim sarkması) belirtileri nelerdir?

Çoğu zaman şikayet oluşturmasa da, hasta aşağıdaki şikayetlerle de başvurabilir:

Vajende ele gelen kitle, dolgunluk, basınç, ağırlık hissi,

Barsak bulguları – Tam boşaltamama hissi, dışkılama için güçlü ıkınma isteği, tam dışkılamanın gerçekleşmesi için parmakla boşaltma ihtiyacı,

İdrar bulguları – Sık idrara çıkma, gülünce, öksürünce idrar kaçırma, idrarı tam boşaltamama hissi, işemeyi başlatmak ve tamamlamak için sarkmanın elle düzeltilmesi, işemeye başlamak ve tamamlamak için pozisyon değiştirme,

Ağrı – Alt karın- sırt- bel ağrısı,

Cinsel fonksiyon bozukluğu.

Pelvik organ prolapsusu (Rahim sarkması) nasıl anlaşılır? Bunun için bir test var mı?

Doktorunuz muayeneniz sonrası herhangi bir sarkma durumunuz olup olmadığını söyleyecektir.

Muayene nasıl yapılır?

Hasta kadın doğum muayene masasına alınarak dış genital ve iç genital organlar muayene edilir. Hekim hastadan ıkınmasını ister, sarkmanın hangi organ ya da organlar kaynaklı olacağını tespit eder. Yeterli ıkınmayı yapamayan hastalardan öksürmesi istenir, bu durum karın içi basıncını artırarak sarkmanın derecesini belirlemede yardımcı olacaktır. Sarkma yerçekimi ve günlük aktivite ve ayakta kalma süresinin artması ile kötüleşir ve artar. Bazı durumlarda sarkmanın tam derecesini görmek için hekim hastayı ayağa kaldırarak ve ıkınmasını isteyerek de muayeneyi gerçekleştirebilir. İkinci aşamada spekulum dediğimiz muayene aletini vajene yerleştirerek muayene gerçekleştirilir.

Sarkma tedavisi nasıl olur?

Hastanın sarkma kaynaklı bir şikayeti yok ise, herhangi bir tedavi uygulanması gerekli değildir. Belirgin sarkması ya da bununla ilgili şikayeti olan hastalarda cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi yöntemleri seçilebilir. Tedavi seçimi hastanın yaşı, bulguların şiddeti, cinsel aktivitenin devam edip etmediği, çocuk isteminin olup olmadığına göre değişir.

Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri:

Vajinal peser: Cerrahi uygulanmayan hastalarda standart tedavidir. Başarısı hasta bağımlıdır. Hasta peser kullanımı için aktif katılımcı olmalı, hijyen ve kullanım hususunda istekli olmalıdır. Peser uygun boyutta ve tipte yerleştirilecek olursa, hasta kullanıma uyumlu olacaktır. Yaş ve alınıp verilen kiloya bağlı olarak boyutlarında değişikliğe gidilebilmektedir.

Pelvik taban egzersizleri:

Kegel egzersizleri olarak da bilinir.

Vajinal lazer uygulamaları: Vajenin lazerle sıkılaştırılmasında ve daraltılmasında amaçlı tercih edilmektedir. Vajene uygulanan bir prob aracılığıyla o bölgenin kollajen dokusu uyarılarak yeniden yapılandırma ve toparlanma sağlanır. Doku güçlenip, sarkmalar azalır ve vajinada toparlanma oluşur.

Cerrahi tedavi: Organların yerine yerleştirilmesi ve bulundukları dokuların kuvvetlendirilmesi esasına dayanır. Hekim ne şekilde bir cerrahi yapılacağına muayene ve tetkik sonrası hasta ile birlikte tartışarak karar verecektir.

 

 

Rahim sarkması tedavi edilmezse ne olur, zararları nelerdir?

Hastanın şikayetleri artarak devam edebilir, yaş ile birlikte dokuların elastikiyetinin bozulması, organları yerinde tutan bağların ve kasların zayıflaması ile bulguların şiddeti artabilir. Dışarı sarkan organın sürtünmesi ve östrojen eksikliği ile dışarı sarkan kısımda kanama, yara, enfeksiyon oluşabilir.

Rahim sarkması nasıl önlenir?

Kilonuz fazla ise kilo vermelisiniz.

Kabızlık şikayeti süreklilik arz ediyorsa, tedavi olmalı, diyet (posalı yiyecekler-lifli gıdalar) düzenlemesine gitmelisiniz.

Ağırlık kaldırma, kronik öksürük gibi karın içi basıncını artıran aktivitelerden kaçınmalısınız.

Kegel egzersizleri düzenli yapılırsa fayda görülür.

igara bırakılmalıdır.

Rahim sarkması cinselliği etkiler mi?

Rahim ve diğer organların sarkması ağrılı cinsel ilişkiye sebep oluyorsa, ilişki sırasında idrar kaçırma problemi eşlik ediyorsa, vajinal kuruluk varsa, mevcut sarkma ilişkiyi engelleyecek şekilde ilişki yolunda tıkanıklık oluşturuyorsa, cinsellik etkilenir.